W dniach 05 – 06. 06. 2023r. Biblioteka Miejska im. Jana Kasprowicza w Inowrocławiu wraz z młodzieżą i dorosłymi przeprowadziła warsztaty kulinarne, które odbyły się w Akademii Szkolnictwa „AS” w Inowrocławiu.
W pierwszym dniu zajęć, w ramach projektu „Biblioteka od kuchni” odbyły się warsztaty pt. „Na regionalnym stole” uczestnicy przygotowywali tradycyjną polską potrawę, korzeniami sięgającą wschodnich granic – Strogonow. Jest to potrawa sporządzana z mięsa wołowego, smażoną cebulą i pieczarkami, według niektórych przepisów podawana z kluseczkami.
W drugim dniu miały miejsce kolejne zajęcia pt. „Jak smakuje książka”. Zanim przystąpiono do gotowania, uczennica klasy trzeciej – Roksana Drop przybliżyła zainteresowanym potrawę – chołodziec litewski, pochodzący z utworu Adama Mickiewicza „Pan Tadeusz”. Roksana przytoczyła fragment Epopei, w którym autor dokładnie opisuje danie, jakie spożywali przybyli goście.
Na koniec słodkim poczęstunkiem stały się „Ciasteczka miętowe pani W
easley” z powieści J.K. Rowling „Harry Potter i Czara Ognia”.