AKADEMIA SZKOLNICTWA
1 1 1 1 1 1


AKADEMIA SZKOLNICTWA AS W INOWROCŁAWIU
Nowoczesne szkolenie zawodowe w AS-ie





Warsztaty z dziczyzną w tle

12 października br.  grupa uczniów klas i i III   kolejny raz zagościła na warsztatach w ramach zajęć praktycznych w restauracji „Jaśminowy Gaj” w Sikorowie . Nad całością zajęć czuwał szef kuchni Pan Wojciech Grześkowiak, który jest pasjonatem kuchni regionalnej i staropolskiej. Tym razem tematem przewodnim warsztatów były potrawy z dziczyzny oraz umiejętności praktycznego wykorzystywania tego surowca w gastronomii. Warsztaty poprzedzone były zajęciami teoretycznymi na temat walorów żywieniowych i smakowych dziczyzny oraz przyprawy i zioła stosowane do dziczyzny. Część praktyczna obejmowała przygotowywanie z dzika  zrazów bitych z czerwonym winem oraz przepysznego gulaszu z kluseczkami półfrancuskimi.

Mogliśmy się dowiedzieć, jak krok po kroku przygotować te dania tak, aby zachwycały swoim smakiem i aromatem. Rarytasem był  szpik z dzika który jest uważany za znacznie smaczniejszy i delikatniejszy niż wołowy.

Niemałą atrakcją warsztatów był czas degustacji. Uczniowie zajadali się przygotowanymi potrawami, wyrażając swoje opinie. Wszystkie doznania kulinarne – fantastyczne. Okazało się, iż znaczna większość uczniów po raz pierwszy miała okazję spróbować potraw z dziczyzny. Warsztaty były ciekawym doświadczeniem dla naszej młodzieży. Oczywiście, była niesamowicie miła atmosfera. Dziękujemy bardzo właścicielom restauracji "Jaśminowy Gaj", a szczególnie Panu Wojciechowi za przeprowadzone warsztaty i mile spędzony czas. Nowo zdobyta wiedza i umiejętności na pewno pozwoliły nam na poszerzenie i pogłębienie znajomości tego znakomitego surowca. Mamy nadzieję, że następne spotkanie już wkrótce.

Galeria zdjęć

Copyright by akademiaszkolnictwa.pl © 2015
Panel Administracyjny
Projekt i wykonanie: Szymon Konkol dla Akademii Szkolnictwa w Inowrocławiu