22.02.br miało miejsce kolejne
spotkanie w cyklu pn. „Gotuj z VIP-em i AS-em”. Tym razem VIP-em była pani dr Halina
Bielińska z-ca dyr. Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej. Towarzyszył jej
ekspert kulinarny restauracji „Ostromecka” w Ostromecku pan Piotr Lenart.
Tematem przewodnim była
oczywiście gęś - „Gęś z Kołudy bez obłudy”. Menu przygotowane przez panią
Halinę Bielińską było wykwintne. Na przystawkę podano tatar z gęsi. Danie
główne stanowiły sznycelki gęsie z patelni z zasmażaną modrą kapustą. Natomiast
na deser drożdżowe babeczki z żurawiną.
Uczniowie podziwiali pana Piotra za kunszt literacki i krasomówczy, który z
pasją opowiadał o potrawach z gęsi. Natomiast pani dr Halina Bielińska
dostarczyła uczniom fachowej wiedzy na temat gęsi białej kołudzkiej owsianej.
Uczniowie AS-a kształcący się w
zawodzie kucharz mieli okazję poznać i przygotować od podstaw potrawy z gęsi.
Gęsi burger był właśnie potrawą przygotowaną przez młodych kucharzy.
Na spotkanie „Gotuj z VIP-em i
AS-em” zapraszamy w następnym miesiącu.