21 listopada w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy odbyła się trzecia edycja Wojewódzkiego Konkursu „Mistrzowie w swoim fachu”. W konkursie wzięło udział siedem drużyn reprezentujących m.in. szkoły z Tucholi, Kowalewa Pomorskiego, Inowrocławia i Bydgoszczy.
Akademię Szkolnictwa AS Inowrocław reprezentowali Paweł Zbieranek i Kamila Boniewicz, którzy zmierzyli się z różnorodnymi zadaniami. Tematem przewodnim tegorocznej edycji były warzywa, owoce i ich przetwory. Uczestnicy musieli wykazać się zarówno wiedzą teoretyczną, rozwiązując test, jak i umiejętnościami praktycznymi podczas testu smaku oraz przygotowywania zupy, dania głównego i deseru.
Jury w składzie Rafał Godziemski (szef kuchni Memo at Home), Michał Zieliński (szef kuchni Villa Tatrzańska) oraz Elwira Niewolak-Kwaśniewska (przedstawicielka firmy Profundal) oceniało zarówno smak, jak i estetykę przygotowanych dań. Poziom rywalizacji był bardzo wysoki, a drużyna AS Inowrocław zajęła ostatecznie IV miejsce. Opiekunem merytorycznym uczniów był Wojciech Grześkowiak.
Konkurs zorganizowały Anna Firchów i Barbara Nicińska.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz