Obchody Święta Niepodległości od lat ściśle wiążą się z promowaniem lokalnej kuchni Kujaw i Pomorza, szczególnie słynnej gęsiny.
W tym roku, w ramach wydarzenia „Rodzinne Spotkanie przy Gęsinie”, uczestnicy mieli okazję skosztować specjalnie przygotowanych dań z gęsiny, przyrządzonych przez uczniów i nauczycieli Akademii Szkolnictwa Inowrocław – AS Inowrocław.
Na scenie wystąpił doświadczony kucharz Wojciech Grześkowiak, nauczyciel w Akademii Szkolnictwa, który opowiedział o tajnikach przygotowywania tego tradycyjnego dania, zachęcając do skosztowania specjałów.
W trakcie pokazu kulinarnego rozdano m.in. nagrody za prawidłowe odpowiedzi w konkursie dotyczącym historii Polski. Namiot placówki wspierała dyrektor Halina Peta oraz Paulina Kubasik, nauczyciel w zawodzie cukiernik w Akademii Szkolnictwa. Niezwykle aktywni byli nasi uczniowie, którzy uczestniczyli zarówno w rozdawaniu potraw, jak i asystowaniu podczas pokazu kulinarnego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz