3.11.2022 r. w Akademii Szkolnictwa „AS” odbyło się kolejne spotkanie zawodowe z doradcą kulinarnym Develey Polska sp. z o.o. - Pawłem Filipiakiem. Tematyką warsztatów były potrawy regionalne.
W zajęciach uczestniczyli wybrani uczniowie klas – Ia, IId oraz IIId o profilu gastronomicznym, którzy pracowali zespołowo przygotowując przystawkę, zupę, danie główne oraz deser:
• zespół I w składzie: Roksana Drop, Wiktoria Kopeć, Patrycja Trela oraz Mateusz Haczyński – śledź bałtycki w sosie tabasco;
• zespół II w składzie: Wanessa Grzegorzewska, Wiktoria Łuczak, Wanessa Miecielska oraz Ivan Tserklevych – zupa musztardowa Dijon z kluseczkami;
• zespół III w składzie: Sandra Ziętara, Tomasz Banaszczyk, Hubert Nowak oraz Paweł Zbieranek – zrazy zawijane śródziemnomorskie z kaszą pęczak;
• zespół IV w składzie: Wiktoria Gawłowska, Katarzyna Mierzyńska, Oliwia Trela oraz Błażej Muszyński – sernik na zimno z galaretką z passaty pomidorowej z tabasco.