26
października 2016 roku warsztaty pod
hasłem „Ziemniaczane Inspiracje” zainaugurowały zajęcia w Akademii Kulinarnej
AS.
Akademia
Kulinarna to zajęcia warsztatowe dla dzieci i młodzieży zainteresowanej zgłębianiem tajników sztuki
kulinarnej. Tak o tym przedsięwzięciu mówiła dyrektor szkoły – Pani Halina Peta:
„Akademia Kulinarna to cykl zajęć dedykowany uczniom szkół
podstawowych, gimnazjów, a także przedszkolakom. Będą one okazją do zapoznania
się z potrawami, które na co dzień spotykamy w domach, ale w nieco innej
odsłonie. Zadbamy o to, by każdy mógł poznać cały proces przyrządzania potrawy
i wszelkie tajniki stosowane przez szefów kuchni. Dzisiaj królował ziemniak,
ale już zdradzić możemy, że za miesiąc będziemy zajmować się wypiekiem
pierników. Jeżeli ktoś chce w takich warsztatach uczestniczyć wystarczy zgłosić
się do sekretariatu szkoły.”
Uroczystość
swoim przybyciem uświetnili prezydent naszego
miasta Ryszard Brejza i jego zastępca Wojciech Piniewski. Panowie z
zainteresowaniem podziwiali jak przedszkolaki i uczniowie szkół podstawowych
oraz gimnazjaliści radzą sobie z przygotowanymi dla nich zadaniami. Młodzież
obierała, lepiła, kręciła, mieszała, smażyła….A potem można już było kosztować
przepysznych potraw: kotletów ziemniaczanych, bezów z ziemniaka, kręconych frytek, marcepanowych kul ziemniaczanych, zupy ziemniaczanej i sałatki
ziemniaczanej.
Czy
wiedzieliście, że popularnego ziemniaka można przygotować na tyle sposobów?
Zalety
ziemniaków opisywali uczniowie Akademii
Szkolnictwa As w czasie tworzenia wierszy pochwalnych „ku czci kartofli”. W
szkole zorganizowano konkurs na „Odę do ziemniaka”. Zwyciężył wiersz uczennicy
klasy III b Joanny Mrówczyńskiej - który
został odczytany na początku uroczystości.
Zapraszamy
do obejrzenia galerii zdjęć oraz na kolejne odsłony Akademii Kulinarnej.